Αυξήσεις τιμών στα ταξίδια το 2023

  • 0
  • 163 views

Οι τιμές των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 13,3% το 2020 σε σχέση με το 2019 και επιπλέον 9,5% το 2021, ωστόσο αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 18,5% μέχρι το τέλος του 2022 και θα ακολουθήσει αύξηση 8,2% το 2023

 

Οι τιμές των πτήσεων, των ξενοδοχείων, των χερσαίων μεταφορών και των εκδηλώσεων και επαγγελματικών συναντήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τους υπόλοιπους μήνες του 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με έκθεση από το CWT (μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρεία travel management) και το Global Business Travel Association.

Οι τιμές των εκδηλώσεων αναμένεται να ανέβουν ιδιαίτερα φέτος, ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων αυξάνονται επίσης, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, των ελλείψεων προσωπικού και των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με το Global Business Travel Forecast για το 2023, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια και συναντήσεις επανήλθε, αλλά όχι με τόσο δραματικό ρυθμό.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον κλάδο των ταξιδιών και της φιλοξενίας, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για υπεύθυνα ταξίδια έχουν όλα αντίκτυπο στις υπηρεσίες, αλλά η προβλεπόμενη τιμολόγηση των σχετικών υπηρεσιών είναι, συνολικά, αντίστοιχη με το 2019.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι κύριες δυνάμεις που ασκούν πίεση στην οικονομία και στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, πληθωριστικές πιέσεις και ο κίνδυνος περαιτέρω εστιών Covid που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα επαγγελματικά ταξίδια.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο πράσινες ταξιδιωτικές επιλογές, καθώς και η εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μετακινήσεων, αποτελούν ευκαιρία για την ταξιδιωτική βιομηχανία να βοηθήσει ενεργά στην υπεύθυνη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των ταξιδιών.

Συναντήσεις και επαγγελματικές εκδηλώσεις

Το κόστος ανά συμμετέχοντα για συναντήσεις και εκδηλώσεις το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 25% υψηλότερο από το 2019 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% περαιτέρω το 2023. Εκτός από τη μειωμένη ζήτηση, οι εταιρικές εκδηλώσεις ανταγωνίζονται τώρα πολλά άλλα είδη εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν το 2020.

Η ζήτηση τροφοδοτείται επίσης από την επιστροφή στην «κανονική» και όχι πλέον απομακρυσμένη εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες διατηρούν πάλι χώρους συναντήσεων και σχεδιάζουν πάλι επιχειρηματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, καθώς το προσωπικό τους επιστρέφει στο γραφείο με φυσική παρουσία.

Σε αυτή την αλλαγή στα προ πανδημίας επίπεδα συμβάλλουν επίσης οι μικρότεροι χρόνοι σχεδιασμού και οργάνωσης για εκδηλώσεις, που κυμαίνονται από έναν έως τρεις μήνες έναντι έξι έως δώδεκα μηνών προηγουμένως, που επιπλέον υπογραμμίζεται από τη βεβαιότητα των εταιρειών ότι η κατάσταση που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της διετίας του covid-19 φαίνεται ότι αλλάζει γρήγορα.

Αεροπορικά εισιτήρια

Οι αεροπορικοί ναύλοι αναμένεται να είναι τελικά αυξημένοι κατά 48,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά ακόμη και με αυτήν την απότομη αύξηση των τιμών οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν λίγο κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους,  αναμένεται όμως να αυξηθούν κατά 8,4% το 2023.

Τα εισιτήρια της κατηγορίας premium αποτελούσαν πάνω από το 7% όλων των εισιτηρίων που αγοράστηκαν το 2019. Το μερίδιο των εισιτηρίων της κατηγορίας premium μειώθηκε στο 6,5% το 2020 και στο 4,5% το 2021, αλλά άρχισε να αυξάνεται πάλι το 2022. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα εισιτήρια premium αποτελούσαν το 6,2% του συνόλου των εισιτηρίων που αγοράστηκαν.

Η έκθεση αναφέρει ότι μετά από δύο χρόνια με ελάχιστες έως μηδενικές δαπάνες, οι  ταξιδιώτες επαγγελματικών ταξιδιών είναι πιθανό να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για εισιτήρια, ειδικά καθώς η διαθεσιμότητα μειώνεται λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Τιμές ξενοδοχείων

Οι τιμές των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 13,3% το 2020 σε σχέση με το 2019 και επιπλέον 9,5% το 2021, ωστόσο αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 18,5% μέχρι το τέλος του 2022 και θα ακολουθήσει αύξηση 8,2% το 2023.

Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 σε ορισμένες περιοχές όπως η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Βόρεια Αμερική, αναμένεται δε αυτό να γίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2023.

Οι τιμές των ξενοδοχείων, καθώς προχωρούμε προς το τέλος του έτους, έχουν αυξηθεί απότομα σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως στη Βόρεια Αμερική (22%), υπάρχει δε η πρόβλεψη για αύξηση πάνω από 30% σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – λόγω της επιταχυνόμενης ανάκαμψης σε συνδυασμό με συνεχείς περιορισμούς χωρητικότητας.

Οι αυξήσεις των τιμών των ξενοδοχείων οφείλονταν αρχικά στα αυξημένα ταξίδια αναψυχής το 2021, αλλά τα ομαδικά ταξίδια για εταιρικές συναντήσεις και εκδηλώσεις βελτιώνονται και τα παροδικά επαγγελματικά ταξίδια αποκτούν επίσης αυξητικό ρυθμό, επιδρώντας περαιτέρω στις μέσες ημερήσιες τιμές ξενοδοχείων.

Οδικές μεταφορές

Οι παγκόσμιες τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,5% το 2020 από το 2019, πριν αυξηθούν κατά 5,1% το 2021. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,3% το 2022, φθάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα και να αυξηθούν περαιτέρω κατά 6,8% το 2023.

Ο κλάδος των οχημάτων παραμένει περιορισμένος στη χωρητικότητα και οι εταιρείες ενοικίασης που μείωσαν τα μεγέθη του στόλου στον απόηχο της πανδημίας δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως – εν μέρει λόγω των ελλείψεων εξαρτημάτων και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων.

Τα γραφεία ενοικίασης έχουν επιστρέψει στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων για να αυξήσουν τα μεγέθη του στόλου και διατηρούν τα οχήματά τους περισσότερο. Ορισμένες εταιρείες αγοράζουν επίσης οχήματα από αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός των ιστορικά υποστηριζόμενων εμπορικών σημάτων τους.

Οι εκτοξευόμενες τιμές, οι ελλείψεις οχημάτων και η ανάγκη για ορατότητα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πόρτα σε πόρτα ωθούν τους διαχειριστές εταιρικών ταξιδιών να συνυπολογίσουν τις χερσαίες μεταφορές στον πλήρη προγραμματισμό του ταξιδιού από την αρχή.