ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • 0
  • 60 views

Αθλητικά γεγονότα διοργανώνονται συνήθως σε μια «άγονη» σχετικά τουριστική περίοδομε αποτέλεσμα να αυξάνεται η κίνηση, να υπάρχουν έσοδα και να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν

 

Γράφει η Αννα Νικολάου:

Η χώρα μας, τόσο λόγω του καλού κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης, της υπέρλαμπρης ιστορίας, της θρησκείας, της επιστήμης, της «πλούσιας» γης και του αθλητικού ιδεώδους, είναι ένας από τους ιδανικότερους τόπους όπου μπορεί να φιλοξενηθούν διάφορες μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού.
Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του Τουρισμού, παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, δίνοντας τεράστια τουριστική και οικονομική «ανάσα» στους λιγότερο δημοφιλείς μήνες της σεζόν, είναι ο Αθλητισμός.


Η χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λέξη «Αθλητισμός», με τις ρίζες του να έρχονται από την αρχαία Ελλάδα και να τιμάται μέχρι και σήμερα. Η έννοιά του Αθλητισμού είναι τόσο «δυνατή», γιατί εκτός από την σωματική άσκηση και υγεία που προσδίδει, θεωρείται και ως τρόπος καλλιέργειας της ψυχής και του πνεύματος.
«Των σωμάτων θηλυνομένων και αι ψυχαί πολύ ασθενέστεραι γίγνονται» είχε πει ο σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης, που σημαίνει πως όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά, τότε και οι ψυχές χάνουν τη δύναμή τους. Ο άνθρωπος χωρίς την «παίδευση» του σώματος, αφήνει «απαίδευτη» και την ψυχή του.


Στην Αρχαία Ελλάδα
Στη γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα, ο Αθλητισμός θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα στη Σπάρτη ο Αθλητισμός λειτουργούσε ως στρατιωτική εκπαίδευση.
Ουσιαστικά, η έννοια του Αθλητισμού ήταν βασικό συστατικό της κοινωνικής οργάνωσης των αρχαίων, αλλά και νεότερων αστικών κέντρων.
Πάντως, έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για την καταγωγή του αθλητισμού και των αγώνων.

Πολλά από τα αθλήματα, όπως το τρέξιμο, το ακόντιο και η πάλη, σχετίζονται με τις καθημερινές δραστηριότητες των προϊστορικών κοινοτήτων στο πλαίσιο του αγώνα για την επιβίωση: έτρεχαν για να κυνηγήσουν τα θηράματά τους, τα σημάδευαν με πέτρες, συχνά πάλευαν μαζί τους.
Στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία της 3ης χιλιετίας π.Χ. έχουν βρεθεί οι πρώτες παραστάσεις με σκηνές πάλης, άρσης βαρών και άλλων αθλοπαιδιών. Πιθανότατα ήταν θεάματα που εντάσσονταν σε κάποιες θρησκευτικές τελετουργίες ή διεξάγονταν προς τέρψη της βασιλικής αυλής.


Οι πρώτοι αγώνες στον ελλαδικό χώρο έγιναν στην μινωική Κρήτη, τα λεγόμενα ταυροκαθάψια, όπου οι αθλητές άρπαζαν τους ταύρους απ΄ τα κέρατα και κάνοντας στροφή στον αέρα πηδούσαν πάνω στις πλάτες των ζώων. Ωστόσο, οι ταύροι δεν θανατώνοντας όπως συμβαίνει σήμερα στις ταυρομαχίες.


Οι λέξεις Αθλητισμός και αθλητής είναι παράγωγα της λέξης «άθλος» που σημαίνει κοπιαστικό έργο, εντατική προσπάθεια. Στα πλαίσια των σύγχρονων κοινωνιών, οι αθλητικές εκδηλώσεις περιέχουν ένα βαθύτατο κοινωνικό νόημα.


Οι αθλητές ως μονάδες ή οι αθλητικές ομάδες αντιπροσωπεύουν μια κοινότητα, μια κοινωνία, μια ολόκληρη χώρα. Ο Αθλητισμός, κυρίως ως θέαμα και όχι τόσο ως πρακτική, επηρεάζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό πολυπληθή κοινωνικά σύνολα.


Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες ο Αθλητισμός έχει εμπορευματοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό, κυρίως σε αθλήματα με μαζική απήχηση στο κοινό, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, όπου οι αθλητικές ομάδες, οι σύλλογοι, τα σωματεία χαρακτηρίζονται πλέον ως εμπορικές και κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που μετατρέπουν τον Αθλητισμό σε υπερθέαμα. Μέχρι και τα ατομικά αθλήματα, όπως τένις, έχουν γίνει αποκτήσει κερδοφόρα αξία.


Τα οφέλη στον τουρισμό
Διαπιστώνουμε πως πλέον ο Αθλητισμός δεν γυμνάζει μόνο σώμα και πνεύμα, αλλά αποφέρει και οικονομικό όφελος στους παράγοντες.
Όλη αυτή η κερδοφορία που παρέχει ο Αθλητισμός, μετατρέπεται σε μια σημαντική δραστηριότητα στον Τουρισμό και αντίστοιχα ο Τουρισμός αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Αθλητισμού.


Την τελευταία δεκαετία έγιναν έρευνες που τόνισαν τη σπουδαιότητα του Αθλητικού Τουρισμού και όρισαν τα χαρακτηριστικά του. Όταν οι άνθρωποι του αθλητισμού κάνουν εγχώρια ή διεθνή ταξίδια συχνά αναφέρονται ως τουρίστες, τουλάχιστον για στατιστικούς και τεχνικούς λόγους.
Μια τέτοια εξέλιξη, αν και «αποδυναμώνει» την έννοια του αθλητικού ιδεώδους που εδραίωσαν οι αρχαίοι Έλληνες, παρόλα αυτά λειτουργεί ευεργετικά στην οικονομία των χωρών και πολύ περισσότερο της Ελλάδας.


Η χώρα μας, συνδυάζοντας την πλούσια αθλητική ιστορία, την ομορφιά των τοπίων, τον ήλιο και τη θάλασσα, προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες ως αθλητικός προορισμός.
Μια μορφή τουρισμού, που αναπτύσσεται ταχέως, όμως στην χώρα μας έχει εδραιωθεί με διάφορες μακροχρόνιες αθλητικές εκδηλώσεις όπως τον αθλητικό Μαραθώνιο της Αιδηψού, το Navarino Challenge, το Santorini Challenge, τον 13ο Αρχαίο Μυκηναϊκό Δρόμο.


Αθλητικά γεγονότα διοργανώνονται συνήθως σε μια «άγονη» σχετικά τουριστική περίοδο, τον Μάϊο και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κίνηση, να υπάρχουν έσοδα και να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν.
Αθλητές από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνονται στην χώρα μας για να αγωνιστούν, να διασκεδάσουν, να προάγουν τον αθλητικό «πολιτισμό» κάθε χώρας.
Επιτυχημένα παραδείγματα αθλητικού τουρισμού
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα αθλητικού τουρισμού, που έχουν κατορθώσει να γίνουν γνωστά και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή διάσημων αθλητών από όλο τον κόσμο.

 

Είναι σαφές πως δεν είναι τα μοναδικά, αλλά είναι από τα πλέον επιτυχημένα και μπορούν και έχουν αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες περιοχές.
Santorini Experience
Μια από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές, η Σαντορίνη, εδώ και 6 σεζόν διοργανώνει το Santorini Experience, συνήθως προς τα τέλη της τουριστικής σεζόν.


Φέτος λοιπόν 2-4 Οκτωβρίου, ο Δήμος Θήρας και o Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ διοργανώνει το Santorini Experience, που περιλαμβάνει open water 1.5 μιλίου από το ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι των Φηρών και τρέξιμο (5χλμ, 10χλμ, 15χλμ «Αριστείδης Αλαφούζος») κατά μήκος της Καλντέρας.


Την κολυμβητική διαδρομή έχει σχεδιάσει ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης, Νίκος Γέμελος και αντίστοιχα τις διαδρομές τρεξίματος έχει σχεδιάσει για φέτος ο πρώην μαραθωνοδρόμος, κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στην κλασική διαδρομή, προπονητής τρεξίματος και υπεύθυνος της All About Running, Νίκος Πολιάς.


Επιπλέον, συμμετέχουν αθλητές όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Βρετανίδα κολυμβήτρια, δις αργυρή Ολυμπιονίκης στο Ρίο, Jazz Carlin, o Ιάπωνας Ολυμπιονίκης του Ρίο, Yasunari Hirai και πολλοί άλλοι παγκοσμίου φήμης αθλητές.
Navarino Challenge
Το πολυτελές ξενοδοχειακό θέρετρο Costa Navarino, έχει καθιερώσει πλέον ένα πασίγνωστο αθλητικό γεγονός, το βραβευμένο Navarino Challenge, όπου για 9η χρονιά θα συγκεντρώσει πλήθος αθλητών και μη, στις 15-17 Οκτωβρίου 2021 στη Μεσσηνία.


Το Navarino Challenge περιλαμβάνει διαδρομές κατά μήκος της ακτογραμμής από τη Βοϊδοκοιλιά μέχρι την Πύλο (10km & 5km) και περισσότερα από 10 Ολυμπιακά αθλήματα, πολλές δραστηριότητες ευεξίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως πιλάτες, γιόγκα, περιστροφή, crossfit, HIIT στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος.
Με το σύνθημα «Sports United People» (ο Αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους), η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση φέρνει κοντά Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαφορετικών φόντων, νέους ή μεσήλικες, παιδιά ή ηλικιωμένους, οικογένειες.


Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του Costa Navarino, φέτος θα υποστηριχθεί η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Οι πρέσβεις και οι εκπαιδευτές του Navarino Challenge θα παρουσιάσουν τα παιδιά στον αθλητισμό και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άσκησης.


Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης Ιστιαίας – Αιδηψού
Το ιστορικότερο κολυμβητικό γεγονός στην Ελλάδα, αυτό του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, βραβευμένο στα Tourism Awards με Silver βραβείο, πέρσι άνοιξε τον δρόμο για ασφαλείς διοργανώσεις αθλητικού τουρισμού κι επιστρέφει φέτος με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, στις 2-4 Ιουλίου, στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.


Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν παρουσία του αργυρού Ολυμπιονίκη, παγκόσμιου πρωταθλητή και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Σπύρου Γιαννιώτη. Στην αυθεντική διαδρομή των 14χλμ. «Σκυλλίας & Ύδνα» θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά, ο Ούγγρος κάτοχος του Oceans Seven και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Attila Manyoki, ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής ice swimming που έχει κολυμπήσει στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά και γρηγορότερος κολυμβητής στον κόσμο στην κατηγορία του, Quinn Fitzgerald και ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιώργος Αρνιακός.


13ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος
Ένα ακόμη ξεχωριστό αθλητικό γεγονός που προάγει τον Αθλητικό Τουρισμό είναι ο 13ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος, που ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά με επιτυχία στον Δήμο Άργους- Μυκηνών.


Η διαδρομή (8χλμ), στην οποία συμμετείχαν Περιπατητές, Ιππείς και Δρομείς, ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκηνών με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης.


Πάντως, ο Αθλητικός Τουρισμός πέρα από το Αθλητικό Ιδεώδες της αρχαιότητας, προάγει τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και την ομορφιά των τοπίων, είναι μέρος συνάντησης σπουδαίων αθλητών, αλλά και απλών πολιτών, με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς του τουριστικού κλάδου.