Article:
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από προορισμούς που κινούν το ενδιαφέρουν των πιστών και όχι μόνο, καθώς πολλές εκκλησίες και μοναστήρια έχουν και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον
Το Άγιο Ορος χαρακτηρίζεται και ως “καταφύγιο” της ελληνικής τέχνης και των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και ως ζωντανό μουσείο, μιας και τα ιερά σκεύη και αντικείμενα δεν είναι κλεισμένα σε μια προθήκη, αλλά αποτελούν μέρος της καθημερινής λατρευτικής ζωής
Γράφει η Αννα Νικολάου:
Όμορφα τοπία, ήλιος, θάλασσα, απίστευτη γεωγραφική θέση είναι οι βασικοί λόγοι που η Ελλάδα είναι ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Όμως φτάνοντας κάποιος στην χώρα μας θα καταλάβει ότι ακόμα ένα σήμα κατατεθέν είναι η θρησκεία και η πίστη. Πανταχού παρούσες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια. Στην ηπειρωτική χώρα, στα όμορφα και γραφικά νησιά μας, σε χωριά και κωμοπόλεις.
Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι trend, είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς.
Τουριστικό κοινό
Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι εγχώριοι τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όσον αφορά το ηλικιακό επίπεδο, ο θρησκευτικός τουρισμός προσελκύει τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Εποχικότητα
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός «ανθίζει» κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις θρησκευτικές εορτές, ενισχύοντας υποβαθμισμένους ή «εγκαταλελειμμένους» παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.
Η χριστιανική πίστη εκφράστηκε μέσα από όμορφα τεχνουργήματα ανά τους αιώνες, με επιβλητικά μοναστήρια, εντυπωσιακές εκκλησίες και ξωκκλήσια μεγάλης θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Μονές της Ελλάδας χτισμένες σε πανέμορφες τοποθεσίες, κάποιες κρεμασμένες σε απόκρημνους βράχους πάνω από φαράγγια, που τις κάνει να θυμίζουν κάστρα.
Σημαντικότερα Θρησκευτικά Μνημεία της Ελλάδας
- Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους
- Τα μοναστήρια των Μετεώρων
- Το νησί της αποκάλυψης του Αγίου Ιωάννη, η Πάτμος
- Το Βυζαντινό Μοναστικό κέντρο του Παπικίου, Ροδόπη
- Οι περιοχές όπου ταξίδεψε ο Άγιος Παύλος
- Οι ιεροί χώροι και εκκλησιές αφιερωμένοι στην Παναγία στην Τήνο
Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
Μια διαδρομή στα ίχνη του λεγόμενου «Αποστόλου των εθνών», ο οποίος διέδωσε τη χριστιανική θρησκεία στην Ελλάδα, υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της διδασκαλίας του Ιησού. Το ταξίδι της κορυφαίας αυτής μορφής του Χριστιανισμού είχε ως αφετηρία τη Σαμοθράκη και συνεχίστηκε στην Καβάλα, τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια -όπου υπάρχει και το λεγόμενο «βήμα του Αποστόλου Παύλου»- την Αθήνα και την Κόρινθο, όπου κτίστηκε ναός προς τιμή του.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Το Άγιον Όρος, αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα όπως σκήτες, κελιά και καθίσματα.
Είναι σήμερα η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη μοναστική πολιτεία της Ορθόδοξης ανατολής με μακραίωνη παράδοση. Κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την Οικουμένη.
Χαρακτηρίζεται και ως “καταφύγιο” της ελληνικής τέχνης και των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και ως ζωντανό μουσείο, μιας και τα ιερά σκεύη και αντικείμενα δεν είναι κλεισμένα σε μια προθήκη, αλλά αποτελούν μέρος της καθημερινής λατρευτικής ζωής.
Στο Άγιον Όρος σήμερα ζουν περίπου 1.600 μοναχοί, στην πλειοψηφία τους Έλληνες, ενώ σεβαστός είναι και ο αριθμός των μοναζόντων, που προέρχονται από άλλα Ορθόδοξα έθνη, καθώς και από χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.
Ο ασκητισμός στην περιοχή των Μετεώρων ξεκίνησε από τον 11ο αιώνα. Έξι μονές παραμένουν ενεργές ή ανακαινισμένες και σήμερα: της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Mεγάλου Μετεώρου, Μονή Βαρλαάμ, Μονή Ρουσάνου, Μονή Αναπαυσά, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου.
Επιβλητικά, περίτεχνα μεγαλειώδη μνημεία, προαιώνια σύμβολα της χριστιανικής πίστης και της Ορθοδοξίας για χριστιανούς και μη. Τα μεγάλα προσκυνήματα της Ελλάδας φυλάσσουν στα καθολικά τους θαυματουργές εικόνες. Την ημέρα του εορτασμού τους εκτίθενται σε προσκύνημα ή γίνεται λιτάνευσή τους με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.
ΕΝΘΕΤΟ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Σπουδαίες εκκλησιές με τα ξωκκλήσια τους, καθώς και ξακουστά μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθεί κανείς:
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Πάτμος: Στέκεται σαν κορώνα στο λόφο της Χώρας – στην «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», την Πάτμο- και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Η μεγαλόπρεπη Μονή φρουριακού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό και φυλάσσει θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.
Μοναστήρι Οσίου Λουκά Στειριώτη, Βοιωτία: 30 χλμ. από τη Λειβαδιά, είναι κτισμένη η ξακουστή μονή του Οσίου Λουκά, το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα των μεσοβυζαντινών χρόνων.
Χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά των αρχών του 11ου αιώνα στο καθολικό του, χάρη στα οποία αποκαλούν τον ναό «μικρή Αγιά Σοφιά». Μαζί με τη Νέα Μονή Χίου και τη Μονή Δαφνίου, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Παναγία της Τήνου: Κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί στον ιερό ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης. Το μοναστηριακής μορφής συγκρότημα χτίστηκε από το 1880, κι έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.
Νέα Μονή Χίου: Ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο με αυτοκρατορική χορηγία. Η ίδρυση της μονής συνδέεται με μοναστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία στη θέση όπου κτίσθηκε το Καθολικό είχε βρεθεί από τρεις Χιώτες ασκητές θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένη σε κλάδο μυρσίνης. Στο καθολικό της Παναγίας υπάρχουν μερικά από τα ομορφότερα βυζαντινά ψηφιδωτά του κόσμου, φτιαγμένα από Κωνσταντινουπολίτες καλλιτέχνες.
Μονή Δαφνίου: Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, χτισμένη στο αρχαίο ιερό του Δαφναίου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Μεσογείου. Τα ψηφιδωτά της από τα σημαντικότερα και καλλιτεχνικά αρτιότερα που φτιάχτηκαν ποτέ στον χριστιανικό κόσμο. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Μυστράς: Επτά σπουδαίες εκκλησίες θα αντικρίσετε στην καστροπολιτεία του Μυστρά, της Παντάνασσας -που λειτουργεί ακόμη ως μοναστήρι-, της Μητρόπολης του Αγίου Δημητρίου, της Ευαγγελίστριας, της Περιβλέπτου, της Αγίας Σοφίας, της Παναγίας της Οδηγήτριας (ή «Αφεντικό») και των Αγίων Θεοδώρων. Όλες ήταν καθολικά μοναστηριών.
Παναγία Χοζοβιώτισσα, Αμοργός: Επιβλητικά «κρεμασμένη» πάνω σε έναν απότομο βράχο και από κάτω το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Αφορμή για την ίδρυση της Μονής –από το 1088- στάθηκε η ανακάλυψη μιας εικόνας από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Το μουσείο της φιλοξενεί σπουδαία ιερά κειμήλια, ενώ γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.
Παναγία Σουμελά: Η Μονή Σουμελά, το ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι στην Τραπεζούντα του Πόντου ήταν σύμβολο της ορθοδοξίας για 16 αιώνες. Μετά την καταστροφή της, η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στη Νέα Παναγία Σουμελά, στις σκεπασμένες με οξιές και βελανιδιές πλαγιές του Βερμίου.
Παναγία Εκατονταπυλιανή, Παροικιά Πάρου: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Πάρου για τους ορθόδοξους χριστιανούς και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδα. Είναι ένα σύμπλεγμα παλαιοχριστιανικών ναών, στο οποίο περιλαμβάνεται το περίφημο βαπτιστήριο και παρεκκλήσια που κτίστηκαν σε νεότερους χρόνους, ενώ φιλοξενεί και Βυζαντινό Μουσείο.
Εκκλησίες Θεσσαλονίκης: Πλούσιας ιστορικής σημασίας είναι οι εκκλησίες -ειδικά οι βυζαντινές- στην Θεσσαλονίκη. Κομμάτια της ιστορίας της, μάλιστα, είναι γραμμένα κάτω από αυτές, όπως το ρωμαϊκό λουτρό κάτω από την Αχειροποίητο ή ο ναός της Ίσιδας που λέγεται πώς υπάρχει αρκετά στρώματα κάτω απ΄ την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το Βαπτιστήριο κάτω στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και φυσικά η περίφημη κρύπτη του Αγίου Δημητρίου.
Εκκλησίες Αθηνών: Η Μητρόπολη στο ιστορικό κέντρο και δίπλα της η πανέμορφη Παναγία Γοργοεπήκοος, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Πλάκα, η Παναγία Παντάνασσα στο Μοναστηράκι, η Καπνικαρέα στην οδό Ερμού, οι Άγιοι Ασώματοι στο Θησείο, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας.